Kaj v resnici razumemo pod “doping”!

Pretekli mesec ga po mojem ni človeka, ki ne bi vsaj enkrat slišal besedico doping. Žalostno je, da pravzaprav vsako leto doživljamo deja-vu ob spremljanju kolesarske dirke po Francije, letošnjo dramo je zelo dobro opisal Matej. Mediji ponavadi predvsem zaradi lastnega zaslužka predstavijo zadevo gledalcem tako, rezultati sploh niso poglavitni , ampak le »grešniki« oz. tisti ki so prestopili tanko črto med dovoljenim in nedovoljenim. Pa ne mislim več o tem, ker so o tem bile že množične razprave. Tukaj se lahko samo vprašamo, kje je ta meja med dovoljenim in nedovoljenim?

 rasmusen14pl3.jpg

Ampak tu ne gre samo zato. Kaj pa »prehrambeni dodatki«? Brez njih danes v športu enostavno ne gre? Zakaj se jih poslužujemo. Odgovor je kot na dlani, predvsem za to da bi hitreje napredovali. Ali mar ni to že moralni doping. Pa je 99% substanc dovoljenih in tudi po večini nujno potrebnih ( ter v določenih primerih tudi bolj kakovostni od običajne prehrane) za športnike. In povečini ljudje tudi te substance enačijo s prepovedanimi sredstvi. Torej smo po njihovem prepričanju res vsi tudi sam t.i. grešniki, kot ob tej aktualni temi sedaj

Ali drugače povedano, potem ste med njimi tudi vi, ja vi. Prav sem povedal. Pa to ne sloni na nekih »vsevednih« domnevah, ki se sedaj množično pojavljajo v medijih. Imel sem pač srečo ali pa me je pač to zanimalo in sem tekom študija sodeloval pri raziskavi o prehrambenih dodatkih ter pijačah med slovenskimi srednješolci. Prilagam to raziskavo( uzivanje-prehrambenih-pijac-in-izdelkov-ki-pozivljajo.pdf), sicer se mi zdi da ni povsem končna verzija, ampak vseeno. Rezultati bodo za marsikoga presenetljivi.

Preden tako obsodimo športnike, je potrebno poznati tudi ozadje vsega in to ne velja posploševati, kot se to dogaja danes.

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “Kaj v resnici razumemo pod “doping”!”

 1. ajitam ajitam pravi:

  Prepoved uporabe določenih substanc je v uporabi predvsem zaradi zdravja športnikov, saj imajo nekatere substance hude stranske učinke in lahko na športniku pustijo trajne posledice. Koliko in katere pa so te substance se pa iz leta v leto spreminja. Kdo pa pravi, da ne bodo vsi ti prehrambeni dodatki v prihodnje tudi spadali med prepovedana poživila oz. da bodo ta sredstva, ki so danes prepovedana, prepovedana tudi jutri?

  Ah, doping! Če še tako razglabljamo o tem, bo očitno vedno prisoten.

  LP

 2. chef chef pravi:

  Danes se dogaja več posploševanj:
  - da se vsi športniki dopingirajo
  - da je vsaka tabletka, ki jo športnik zaužije, magar C-vitamin, doping
  - meni je enkrfat nekdo rekel, da ni mogoče priti na Vršič pod 35 minut, če nisi dopingiran.

  itd.

  Mediji res naredijo vse, da se zgodba proda. Dokler se je na letošnjem Touru govorilo o zmagah, ga ni spremljal nihče. Nihče ni vedel, kdo je Rasmussen. Danes vedno to vsi. Oni dopingiranec.

  Pa ga sploh niso dobili na dopingu!!!

 3. Blaž P pravi:

  off topic, sory keda. Samo tale Rasmussen sm mislil, da sem jaz tisti ki dela reklamo za kisu mlek oz. mlekarne sam sm se uštel. Kok je tip presušen, p akaje bolan d aje tko”bled”?

  No če že pišem bi moral tudi kaj o temi, ki si jo napisal. O dopingu, kot dopingu samem ne smem nič pametovat, ker nisem izobražen v tej smeri in nimam vpogleda v to. Ampak sem zato, če se športniku z testom dokaže, da je kriv je kriv.
  Dodatki k prehrani, mislim in vem, da so potrebni če se ukvarjaš res aktivno več kot 1,5h vsak dan in tudi intenzivno z ciljem tekmovati.
  Čeprav so mi rekli Noč,Grilc,Jauk in nenazadanje Pistor, da tega ne rabim saj za slovenski pokal ne. Pa sm jih ubogal, kaj se je zgodilo se nočem raje spominjati, kako sem komaj stal pred ogledalom in tudi za vsak virus sem bil dosegljiv. Multivitamin, l-glutamin sta naslednjo sezono v moji omarci redna gosta, pač na svojih napakah se učim.

 4. Blaž P pravi:

  no spet sem naredil napako, da sem pisal imensko se opravičujem. Brez zamere ampak hotel sem s tem nakazat, da sem dobil informacije od tekmovalcev in ljudi, ki so že dosti dolgo časa v tem in so tudi naredili rezultat, ne pa od nekoga, ki se še na kolo vsedel ni.
  Vendar sem se jaz sesipal po domač povedan.
  Hvala za razumevanje.

 5. mirko pravi:

  tema “doping” je res pogosta, skoraj tako kot tema “vreme”. Jaz sem iz generacije, ki gre na makarone in ostalo prehrano za navadne smrtnike. Športam odkar sem in lahko se pohvalim, da kar dobro gonim za svojo kategorijo.
  Današnji članek v “Financah” (avtor Novica Mihajlović – “Rašo Nesterović: Hinavci, tace proč od Jolande”), mi je potrdil, kar že vedno glasno trdim: “DENAR JE POKVARIL ŠPORT”
  Vrhunski, res vrhunski športni zvezdniki so “delavci”, ki bi za svoje delo radi čimveč zaslužili (tako, kot vsi ostali). konkurenca je strašna in samo premagovati to konkurenco pomeni veliko zaslužiti. Zaslužek pa se drži samo najboljših in še ta samo kratek čas.
  Konkurenca uporablja za pridobivanje velikih zaslužkov tudi prepovedana sredstva. Ker prepovedana sredstva “omogočajo” večje zaslužke, konkurenci, je v gonji za denarjem treba vzeti “doping”, pa čeprav za ceno suspenza, ampak DENAR JE VREDEN VEČ!!!.
  Pa itak si prepovedana sredstva, ki pomagajo k boljšim zaslužkom lahko privoščijo samo “bogati”. Vsi ti dodatki so po mojem prepričanju strašno dragi.
  Nekoč je moj veliki kolesarski vzornik izjavil: “Najbolj bogat je tisti, ki nič ne potrebuje”.
  Gorski kolesarji ostanimo pri tem izreku. Z našim športom se ne da zaslužiti, zato bo naše največje zadovoljstvo, da sebi in vsem, ki nas spremljajo pokažemo bistvo ŠPORTA.

 6. Blaž P pravi:

  vendar, kot tekmovalec ne moreš mimo želje po hitrejši in predvsem učinkoviti obnovitvi, kar pa lahko dosežeš do neke meje z dovoljenimi dodatki k prehrani.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !